PayPal - návod k registraci a založení účtu

01/31/2010 10:12

 

Nejznámější platební systém PayPal, který umožňuje bezpečné placení kartou na internetu, je konečně oficiálně dostupný
i pro uživatele z ČR. V článku naleznete podrobný návod k registraci a založení PayPal účtu.

PayPal.comSystém PayPal je možné využívat pro bezpečné placení zboží a služeb kartou na internetu. Od 17.6.2005 je dostupný i pro uživatele z ČR. ČR patří momentálně do skupiny zemí, ve kterých je možné PayPal využívat pouze pro posílání peněz a placení kartou. Dalšími zeměmi z této skupiny jsou kromě ostatních nových členských států EU (Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Malta, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko) také Anguilla a Jižní Afrika.

Službu PayPal může využít kterýkoliv majitel e-mailové adresy. Získáte tak možnost bezpečného placení kartou na mnoha zahraničních serverech

a obchodech, které platby přes PayPal podporují. Největší výhodou je, že se uživatelům z ČR otevírá možnost nákupu v největší internetové
aukční síni eBay, kde lze nyní za vydražené zboží jednoduše
zaplatit pomocí platebního systému PayPal. Číslo platební karty tak bude znát pouze společnost PayPal a nemusíte se tedy obávat zneužití vaší platební karty nedůvěryhodným obchodníkem. Servery a obchody, kde pomocí PayPal zaplatíte, vaše číslo platební karty znát nebudou. V následujících řádcích si popíšeme způsob vytvoření účtu, registraci platební karty a vysvětlíme si, jak pomocí PayPal zaplatit. Jedinou nevýhodou je, že uživatelé z ČR mohou využívat PayPal účet zatím pouze pro placení kartou a zasílání peněz na jiné účty. Nemohou na svůj PayPal účet platby přijímat.

Registrace a založení účtu

Postup registrace a založení účtu je velmi jednoduchý a zabere vám pouze pár minut. Registraci nedoporučujeme těm uživatelům, kteří alespoň trochu nerozumí angličtině v písemné formě. Účet si založíte na serveru společnosti PayPal . Na úvodní stránce vybereme odkaz "Sign Up".

PayPal - výběr typu účtu

Na následující stránce vybereme typ účtu "Personal Account" a jako zemi, kde žijeme, vybereme "Czech Republic". Pomocí tlačítka "Continue" zadané údaje odešleme a přejdeme na další stránku.

PayPal - registrační formulář 1

Zobrazí se nám registrační formulář pro vyplnění osobních údajů. Všechny údaje píšeme bez diakritiky (háčků a čárek), protože PayPal neumí české kódování znaků. Jako domácí telefon ("Home Telephone") by mělo být číslo na pevnou linku a bez mezinárodního volacího kódu. Dále vyplníme emailovou adresu a heslo (min. 8 znaků).

PayPal - registrační formulář 2

Dále jsou požadovány dvě kontrolní otázky a odpověďi na ně. Vyberte si např. jméno vaší matky za svobodna ("Mother's maiden name") a město narození ("City of birth").

PayPal - registrační formulář 3

Registrační formulář je zakončen vyjádřením souhlasu s registračními podmínkami, které doporučujeme raději přečíst, a opsáním bezpečnostního kódu podle zobrazeného obrázku. Celý formulář následně odešleme pomocí tlačítka "Sign Up".

Po odeslání registračního formuláře je na emailovou adresu, uvedenou při registraci, zaslán email s názvem "Activate Your PayPal Account!". V tomto emailu naleznete odkaz pro dokončení aktivace PayPal účtu a potvrzení vlastnictví registrované emailové adresy.

Přidání karty k účtu

Po odeslání registračního formuláře je zobrazen formulář pro přidání platební karty k PayPal účtu (karty Visa Classic, Mastercard, případně American Express). Karty musí být tzv. embossované (musí mít reliéfní písmo) a samozřejmě musí mít povoleny transakce v prostředí internetu.

PayPal - přidání karty k účtu

Po zadání typu karty, čísla karty, datumu expirace a verifikačního kódu z druhé strany karty (poslední tři číslice) odešleme tyto údaje pomocí tlačítka "Add Card". Následně máte u PayPal účtu registrovanou neověřenou platební kartu.

Pro ověření platnosti a pravosti vaší platební karty je vám z ní stržena částka 1,5 €, která je vám následně připsána na účet u PayPal při provedení první platby. Ověření platební karty dokončíte, až když vám poštou (nebo jinak) přijde od banky výpis transakcí platební kartou. U některých bank můžete zjistit stav blokace plateb přímo přes internetbanking (např. eBanka). Naleznete zde i platbu u PayPal ve výši 1,5 € v přepočtu na Kč. U této transakce v jejím popisu také naleznete 4-místný kód, který slouží pro dokončení její registrace u PayPal. Přihlásíte se na svůj účet u PayPal a u této platební karty zadáte tento kód a tím její aktivaci u PayPal dokončíte. Od této chvíle máte svůj účet u PayPal aktivní a můžete ho použít pro placení na internetu.

Platba na internetu přes PayPal

Pokud chcete na některém serveru (např. platba za vydražené zboží na eBay), který to podporuje, zaplatit pomocí svého účtu u PayPal, nemusíte mít na tomto účtu žádný zůstatek. Na serveru, kde chcete platit, vyberete jako způsob platby PayPal. Po odeslání objednávky, jste požádáni o přihlášení se do PayPal a odsouhlasení příslušné platby. Tato platba je vám stržena z účtu u PayPal a pokud zůstatek nedostačuje na platbu, tak je provedeno inkaso z platební karty, kterou máte u PayPal zaregistrovanou. Tím je zajištěno, že v podstatě zaplatíte platební kartou, ale její číslo nemusíte poskytovat obchodníkovi nebo serveru, kde platíte.

Dále můžete zasílat peníze na jakýkoliv jiný PayPal účet nebo pouze na emailovou adresu. Za PayPal účet ani za platby se neplatí žádné poplatky.

Závěrem

PayPal je jedním z mnoha platebních systémů na internetu.